Nova študija: Pitje treh skodelic kave na dan lahko zniža krvni tlak

Glede na novo znanstveno študijo, ki je bila objavljena v reviji Nutrients, je pitje treh ali več skodelic kave na dan, povezano z nizkim krvnim tlakom.

Raziskava skupine znanstvenikov iz univerzitetne bolnišnice S. Orsola-Malpighi v Bologni razkriva, da imajo redni pivci kave v primerjavi s tistimi, ki kave sploh ne pijejo znatno nižji krvni tlak v periferni in centralni aorti.

“V naši študiji, ki temelji na podatkih velike skupine subjektov, smo ugotovili, da so imeli ljudje, ki so popili tri ali več skodelic kave na dan, nižji krvni tlak v primerjavi z ljudmi, ki niso pili kave,” je povedal eden od avtorjev študije, Arrigo Cicero, profesor na Univerzi Alma Mater v Bologni.

Čeprav koristi vključujejo manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen, učinek kave na krvni tlak še vedno ni jasen.

“Kofein je le ena od sestavin kave, vsekakor pa ne edina, ki igra aktivno vlogo. Vemo, da kofein zvišuje krvni tlak. Zdi pa se, da druge bioaktivne spojine v kavi ta učinek nevtralizirajo in povzročajo spremembe krvnega tlaka,” pojasnjuje Cicero.

Za namen študije je ekipa znanstvenikov preiskala podatke 720 moških in 783 žensk. Vključeni so bili v Brisighella Heart Study, študijo, ki je analizirala zdravje ljudi s podeželja v Italiji.

“Rezultati so zelo jasni. Periferni krvni tlak se je pri ljudeh, ki so zaužili tri ali več skodelic kave na dan, znantno znižal,” dodaja Cicero

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nutricionistka razkriva 8 razlogov, zakaj ne morete shujšati

Avstralska nutricionistka je 18 let preživela na različnih dietah, preden je našla način za trajnostno hujšanje.

Naštela je osem razlogov, zakaj ljudje ne morejo izgubiti odvečnih kilogramov. Angela Borges iz Melbourna je za Daily Mail povedala, da se je v najstniških letih začela rediti. Leta je preživela na različnih dietah, ki niso pomagale… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja